Interes prawny jako przesłanka powództwa - Śniady, Szymon (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Książka zawiera analizę roli interesu prawnego ‒ jego dopuszczalności oraz zasadności jako przesłanki powództwa. Pomimo braku wyraźnych przepisów wskazujących na konieczność posiadania interesu prawnego w powództwie, jego obecność jest niezbędna dla możliwości osiągnięcia celów procesu cywilnego. Autor opowiada się za uznaniem interesu prawnego w powództwie za przesłankę procesową dopuszczalności wniesienia powództwa oraz rozstrzygnięcia sprawy, co korzystnie wpłynęłoby na ekonomikę procesową zarówno w zakresie czasu postępowania jak i ograniczeniu jego kosztów. W opracowaniu szczegółowo omówiono m.in. takie kwestie, jak: - pojęcie interesu prawego, - relacja interesu prawnego w odniesieniu do innych instytucji tworzących prawo do rzetelnego procesu cywilnego, - rozróżnienie przesłanek merytorycznych uwzględnienia powództwa oraz przesłanek procesowych jego dopuszczalności w kontekście interesu prawnego, - przypadki, w których powód posiada interes prawny (lub go nie posiada) w wytaczanym powództwie ‒ w zależności od jego rodzaju. W książce przedstawiono również propozycje zmian w przepisach, w tym możliwość wprowadzenia ustawowej definicji interesu prawnego oraz modyfikacji przepisów, umożliwiających szybsze rozstrzyganie spraw związanych z brakiem interesu prawnego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków ‒ sędziów, adwokatów, radców prawnych i prokuratorów, jak i dla pracowników naukowych zajmujących się procesem cywilnym.