Ograniczenie rozprawy do poszczególnych zarzutów lub zagadnień wstępnych - Zientalewicz, Sandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Instytucja ograniczenia rozprawy jest istotna z punktu widzenia zapewnienia prawidłowej organizacji postępowania ‒ pozwala ograniczyć koszty, czas i poziom skomplikowania sprawy, ułatwia sądowi prowadzenie postępowania, a stronom daje szansę na jego polubowne zakończenie. W książce udzielono praktykom prawa przydatnych wskazówek co do wartości i prawidłowości stosowania tej instytucji (art. 220 k.p.c.) w konkretnych sytuacjach. W opracowaniu wyjaśniono m.in.: • w jakich przypadkach warto korzystać z omawianej regulacji, • na jakim etapie można ograniczyć rozprawę, • czy sąd jest uprawniony do ograniczenia postępowania poza rozprawą, • w jakiej formie należy ograniczać rozprawę i czy można ograniczenie odwołać, • czy strony są uprawnione do podniesienia zarzutów wobec wadliwego ograniczenia rozprawy (oraz ewentualnie jakich), • jak powinien postąpić sąd odwoławczy, który nie podziela wniosków sądu pierwszej instancji co do przedmiotu rozprawy ograniczonej. Publikacja jest przeznaczona przede wszystkim dla prawników praktyków – sędziów, adwokatów, radców prawnych, ale będzie przydatna także pracownikom naukowym zajmującym się procedurą cywilną.