Infrastruktura w strukturze funkcjonalno-przestrzennej jednostek terytorialnych - Feltynowski, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2022)
Przestrzeń jako przedmiot planowania podlega przekształceniom poprzez wykorzystywanie odpowiednich narzędzi. Ważnym elementem staje się odpowiednie wykorzystanie infrastruktury informacji przestrzennej, która wspiera zarówno proces planistyczny, jak również zarządzanie wszystkimi rodzajami infrastruktury. Szczególnie ważną rolę należy przypisać danym wektorowym, które pozwalają na prowadzenie badań bezpośrednio i pośrednio związanych z infrastrukturą. Ważnym aspektem w procesie planowania przestrzennego jest właściwe podejście do zastanego stanu infrastruktury i zagospodarowania przestrzennego. Obecnie podejmowanie decyzji zarówno przez władze lokalne, jak i inwestorów warunkowane jest wieloma czynnikami, które mogą podlegać kwantyfikacji przy użyciu metod matematyczno-statystycznych. Prowadzi to do możliwości stosowania narzędzi wspomagających decyzje. Pomagają one również na szacowanie rachunku ekonomicznego związanego z wykorzystaniem infrastruktury oraz zwiększaniem jej efektywności w wybranych obszarach. Celem monografii jest usystematyzowanie wiedzy w dwóch obszarach: infrastrukturalnym i planowania przestrzennego, które powiązane są ze sobą zarówno na gruncie teoretycznym, jak i praktycznym. Celem jest również próba zdefiniowania infrastruktury oraz wskazanie nowej klasyfikacji poszczególnych infrastruktur, co wynika z postępu technologicznego oraz zmian zachodzących w otaczającym świecie. Analizy teoretyczne oraz przeprowadzone badania pokazują, że wyzwaniem dla samorządów jest dążenie do udostępniania danych przestrzennych i informacji dla pozostałych aktorów lokalnych, jak również dla świata nauki. Dzięki temu władze lokalne mogą również wdrażać polityki oparte na dowodach.