Zależne Zwierzęta Rozumne. Dlaczego ludzie potrzebują cnót - MacIntyre, Alasdair (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2021)
Alasdair MacIntyre sprzeciwia się stanowiskom akcentującym istnienie radykalnej, jakościowej różnicy między kondycją zwierzęcą i ludzką. Zwraca uwagę na różne formy wspólnotowego życia, które odgrywają istotną rolę w wielogłosie współczesnych dyskusji w dziedzinie filozofii moralności, a także w kształtowaniu i utrzymywaniu naszych zdolności do prowadzenia dobrego życia.