Badanie podłoża molekularnego rozwoju nowotworów jamy ustnej na podstawie analizy ekspresji wybranych genów - Bielecka-Kowalska , Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2020)
Salus aegroti suprema lex - dobro pacjenta najwyższym prawem. Monografia jest rezultatem badań kliniczno-laboratoryjnych przeprowadzonych u pacjentów zagrożonych schorzeniami nowotworowymi. Jedną z coraz powszechniej wykorzystywanych metod biologii molekularnej w rutynowej diagnostyce medycznej jest badanie za pomocą ponad półtora tysiąca testów genetycznych. Pomimo wielu problemów natury społecznej, etycznej i prawnej, zastosowanie w większym stopniu metod biologii molekularnej w praktyce lekarskiej i dentystycznej wydaje się zdecydowanie pożądane. Publikacja może stać się przyczynkiem do nabywania „świadomości genetycznej” w skutecznej diagnostyce oraz leczeniu nowotworów jamy ustnej, stanowiących znaczący odsetek chorób nowotworowych głowy i szyi, które są plagą XXI wieku.