Dlaczego śmierć może być dobra - Lange, Łucja (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Publikacja Dlaczego śmierć może być dobra wpisuje się w interdyscyplinarny nurt badań nad śmiercią i przemijaniem (ang. death studies), wnosząc istotny wkład w refleksję nad tym, jak jednostki i wspólnoty doświadczają utraty więzi, nadają jej sens poprzez symboliczne przetwarzanie oraz osadzają w ramach kulturowych i społecznych struktur. Autorka proponuje perspektywę posthumanistyczną, przekraczającą tradycyjny, antropocentryczny sposób ujmowania śmierci i żałoby – jako doświadczenia dostępnego w sposób uświadomiony i czujący wyłącznie istotom ludzkim. W centrum rozważań znajduje się próba redefinicji śmierci jako zjawiska nie tylko nieuniknionego, lecz także potencjalnie dobrego – umożliwiającego transformację i kulturowe przepracowanie. Śmierć i żałoba zostały tu przedstawione jako procesy z jednej strony psychologicznie zindywidualizowane, z drugiej – silnie uwarunkowane społecznie. Autorka podkreśla, że ich analiza wymaga uwzględnienia kontekstu społecznego: obowiązujących norm, ról płciowych, rytuałów przejścia oraz dominujących narracji dotyczących umierania. Takie podejście pozwala wyjść poza dominujące modele psychologiczne, ujmujące żałobę jako uniwersalny proces wpisany w etapy lub fazy, i dostrzec jej kulturowe zróżnicowanie oraz społecznie regulowane ramy przeżywania straty. Publikacja posiada zarówno walor poznawczy, istotny dla badaczy i badaczek zajmujących się tematyką śmierci, jak i praktyczny – szczególnie dla osób pracujących w obszarach pomocy społecznej, edukacji, medycyny paliatywnej czy opieki hospicyjnej. Książka uwrażliwia na potrzebę przywrócenia żałobie należnego miejsca w refleksji społecznej i praktykach wspólnotowych.