Employer branding: Między wartościami, relacjami i doświadczeniami w zarządzaniu marką oraz zarządzaniu zasobami ludzkimi - Wojtaszczyk, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Niniejsza monografia ma na celu zaprezentowanie wielowymiarowego charakteru zarządzania marką pracodawcy oraz konceptualizację employer branding. Zawarte w książce treści służą zebraniu różnych perspektyw patrzenia na employer brand(ing), scaleniu tych odmiennych perspektyw poprzez odniesienie ich do tych samych ram teoretycznych, i pokazaniu złożonej natury employer brand(ing). Employer branding analizowany jest w książce z czterech odrębnych perspektyw Pierwszy wymiar konstytuują trzy teorie, które znacząco wpłynęły na kształt obecnych nauk o zarządzaniu, a są to: teoria wartości, teoria relacji oraz teoria doświadczeń. Drugi wymiar odnosi się do funkcji marketingowej organizacji, a dokładnie rzecz ujmując, do koncepcji zarządzania marką. Trzecim wymiarem employer branding jest koncepcja zarządzania zasobami ludzkimi (zzl), reprezentująca funkcję personalną organizacji, wraz z głównymi interesariuszami zzl, czyli potencjalnymi, aktualnymi i byłymi pracownikami. I w końcu czwarty wymiar, którym są funkcje zarządzania rozumiane jako planowanie, organizowanie, kierowanie i kontrolowanie. Opracowanie ma charakter teoretyczny i powstało na podstawie interdyscyplinarnego, narracyjnego przegląd literatury. Na podstawie analiz ustalono, że employer branding jest koncepcją dwufunkcyjną, związaną z funkcją personalną oraz marketingową organizacji. Zaproponowano, by pod pojęciem employer branding rozumieć celowy proces współtworzenia przez organizację oraz wewnętrznych i zewnętrznych interesariuszy wartości marki pracodawcy, która powstaje dzięki wykorzystaniu instrumentów zarządzania zasobami ludzkimi i zarządzania marką w relacjach zachodzących podczas kreowania korzyści i doświadczeń dla interesariuszy.