Cyfrowe platformy rynkowe a hybrydowe i trybrydowe modele biznesowe – łączenie biznesu oraz efektów społecznych i środowiskowych - Głodek, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Monografia analizuje cyfrowe platformy rynkowe w kontekście modeli hybrydowych i trybrydowych, łączących cele biznesowe, społeczne i środowiskowe. Omawia koncepcje, modele biznesowe oraz rozwój platform w gospodarce. Analizy obejmują uwarunkowania teoretyczne i praktyczne, wsparte badaniami rynku i przykładami. Publikacja definiuje platformę, analizuje jej składowe, koncentrując się na wartościach ekonomicznych i identyfikacji aktorów. Szczególną uwagę poświęcono modelowi trybrydowemu, realizowanemu przez platformy cyfrowe oraz analizie wyzwań i korzyści z nim związanych.