Kształtowanie się pojęcia odruchu w XVII i XVIII wieku - Canguilhem, Georges (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2026)
W niniejszej książce, która powstała jako praca doktorska, Georges Canguilhem śledzi historyczne etapy kształtowania się pojęcia odruchu w XVII i XVIII wieku, czyli od pierwszych eksperymentów dotyczących relacji między układem nerwowym a mięśniowym, aż po sformułowanie teorii mimowolnych ruchów zwierząt w epoce nowożytnej. Pojęcie odruchu nie ogranicza się do wyników konkretnych odkryć naukowych, a tym bardziej nie można przypisać jego sformułowania jednej postaci. Ta kwestia zakresu z zakresu biologii ukazuje bogatą i złożoną historię konceptulaną, która przeciwstawia się – odziedziczonej po Kartezjuszu – perspektywie „mechanistycznej” w ujmowaniu problemów życia biologicznego. Właśnie tę historię przedstawia nam Canguilhem, wskazując na liczne źródła i powiązania, badając prace fizjologów i biologów, takich jak Willis, Haller, Unzer i Pochaska. Jest to wzorcowa – i klasyczna – praca z historii nauki i epistemologii.