Neuronaukowe podstawy inteligencji - Haier, Richard J. (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2026)
Książka stanowi przystępne opracowanie najnowszych osiągnięć badań neuronaukowych oraz ukazuje ich znaczenie dla rozumienia inteligencji. Liczne dowody empiryczne wskazują, że czynniki genetyczne odgrywają ważną rolę w rozwoju inteligencji rozpoczynającym się w okresie dzieciństwa, zaś wyniki testów inteligencji silnie korespondują z konkretnymi cechami mózgu ocenianymi za pomocą technik neuroobrazowania. Richard J. Haier w sposób szczegółowy, a jednocześnie zrozumiały przedstawia nowoczesne metody badawcze oparte na analizach DNA oraz obrazowaniu łączności i funkcji mózgu. Obala też powszechne mity, takie jak przekonanie o stronniczości i bezwartościowości testów IQ. Czytelnik zapozna się również z zupełnie realną możliwością stworzenia sposobów istotnego zwiększania inteligencji przy wykorzystaniu metod neuronaukowych oraz z potencjalnie pozytywnymi konsekwencjami tych działań dla edukacji i polityki społecznej.