Sport w Polsce międzywojennej. Działalność oświatowa stowarzyszeń sportowych w Łodzi - Kędzia, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2020)
Publikacja dotyczy kształtowania się i rozwoju łódzkiego ruchu sportowego w okresie międzywojennym na tle tworzenia struktur oraz mechanizmów funkcjonowania polskich stowarzyszeń sportowych. Zaletą książki jest zwrócenie uwagi na działania oświatowo-kulturalne polskich organizacji sportowych oraz próba zdefiniowania ich ideologii wychowawczej. Ukazanie wielopłaszczyznowej pracy pozasportowej łódzkich zrzeszeń sportowych stanowi cenny przyczynek do dziejów polskiego sportu.