Arthur Greiser: Biografia i proces namiestnika III Rzeszy w Kraju Warty - Schenk, Dieter; Kulesza, Witold (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2023)
Artur Greiser był modelowym funkcjonariuszem narodowosocjalistycznej partii, kierownikiem politycznym (gauleiter) tzw. Kraju Warty i namiestnikiem państwa (Reichsstatthalter) w części okupowanej Polski, włączonej do Rzeszy. Jego kariera rozpoczęła się od wstąpienia do NSDAP – jak sam powiedział – dla „chleba i pracy”. Przeszedł wszystkie szczeble awansu, do kręgu zaufanych Hitlera, wykazując własną inicjatywę w realizacji zbrodniczego planu likwidacji wszystkiego, co świadczyło o polskości ziemi, którą miał zniemczyć. Książka ukazuje szczegółowo etapy rozpoczętej w Gdańsku kariery oraz kształtowanie się osobowości nazistowskiego władcy, odpowiedzialnego za ludobójstwo dokonane na Polakach i Żydach. Przedstawione zostały w niej dowody zbrodni oraz złożone zagadnienia historyczne i prawne. Proces Greisera był pierwszym, jaki przeprowadzony został przed Najwyższym Trybunałem Narodowym w 1946 r. Prekursorko określone zostały w nim zasady odpowiedzialności karnej ludobójcy, który sam, własnoręcznie nikogo nie uśmiercił. Przed Trybunałem oskarżony nie przyznał się do winy twierdząc, że nie wiedział o zarzucanych mu zbrodniach, za których dokonanie – wywodził – odpowiedzialni byli tylko Hitler i Himmler. W uczciwym procesie ważną rolę odegrał prokurator, dr Mieczysław Siewierski, profesor UŁ.”