Edukacja i wychowanie dzieci i młodzieży w czasopiśmiennictwie społeczno-kulturalnym Królestwa Polskiego w latach 1905-1918: Bibliografia adnotowana. Część 1 (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2024)
Prasa masowa w Królestwie Polskim, podobnie jak periodyki w całej Europie, pełniła wszystkie funkcje typowe dla mediów w dobie nowoczesnej. Miało to zasadniczy wpływ na integrację społeczeństwa i wzmocnienie więzi społecznych. Kluczowa rola prasy w XIX i na początku XX w. związana jest z jej znaczącym udziałem w transformacji społeczeństw z tradycyjnych w nowoczesne. Tworzyła podwaliny kultury masowej, która jest fenomenem nowoczesności. Była najważniejszym środkiem masowego obiegu informacji i polskiego komunikowania się społecznego. Spełniała fundamentalną rolę w opisie rzeczywistości i upowszechnianiu nowych koncepcji ładu społecznego. Propagowała działania na rzecz rozwoju edukacji, nowe standardy kształcenia i wychowania. Niniejsza Bibliografia adnotowana dotyczy problemu obecności problemów szeroko rozumianej edukacji i roli młodego pokolenia w prasie Królestwa Polskiego w okresie po rewolucji 1905-1907 oraz w czasie I wojny światowej. Obejmuje 155 periodyków społeczno-kulturalnych. Analizie poddano teksty publicystyczne, felietony, polemiki, korespondencje. Uzupełnieniem opisu zasadniczego jest umieszczona pod nim adnotacja. Każdy tekst został opatrzony słowami kluczowymi. Charakteryzują one tematykę analizowanych czasopism w zakresie szeroko rozumianej edukacji dzieci i młodzieży. Pracę opatrzono Indeksem słów kluczowych, który ma układ alfabetyczny. Drugim zastosowanym w bibliografii wykazem jest Indeks osobowy. W układzie alfabetycznym podano w nim nazwiska autorów przywołanych tekstów prasowych oraz osób występujących w tytułach bądź adnotacjach. Efektem niniejszej bibliografii jest ukazanie mnogości tematów związanych z edukacją, które były poruszane w debacie prasowej oraz uczestniczących w niej publicystów. Publikacja finansowana w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Szlakami Polski Niepodległej” w latach 2018–2023 nr projektu 01SPN 17 0020 18 kwota finansowania 751 222 zł Kierownik projektu – Aneta Bołdyrew