Plenerowa rekreacja twórcza: Przykład Łodzi - Mroczek-Żulicka, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2024)
Przedmiotem badań w pracy jest organizacja miejskiej przestrzeni rekreacyjnej na potrzeby rozwoju plenerowej rekreacji twórczej. Poddane analizie zostały zorganizowane przez różnorodne podmioty aktywności w czasie wolnym, o charakterze twórczym, w otwartej przestrzeni Łodzi. Jednocześnie analizie poddano rolę organizacji łódzkiej przestrzeni rekreacyjnej dla rozwoju wskazanych aktywności. Poszukiwano odpowiedzi na pytanie główne: w jaki sposób organizować przestrzeń rekreacyjną miasta na potrzeby rozwoju plenerowej rekreacji twórczej? Postępowanie badawcze zawierało: wywiady eksperckie, kwerenda wydarzeń z zakresu plenerowej rekreacji twórczej w Łodzi w 2019 roku, sondażowe badanie uczestników plenerowej rekreacji twórczej, indywidualne wywiady swobodne z organizatorami badanych wydarzeń w Łodzi, etnograficzne badanie wizualne z wybranymi organizatorami, uzupełnione wywiadami interpretacyjnymi wskazanych przez respondentów zdjęć nt. „moich twórczych miejsc”. Analiza zebranych wyników pozwoliła na poszerzenie dyskusji nad zrozumieniem i funkcją rekreacji w badaniach geograficznych, przy wykorzystaniu psychopedagogicznych teorii twórczości w aspekcie jej zewnętrznych uwarunkowań. Elementy organizacji miejskiej przestrzeni rekreacyjnej odniesiono do cech miasta kreatywnego, środowiska kreatogennego oraz stymulatorów i inhibitorów twórczości. Dzięki temu wyodrębniono najważniejsze determinanty rozwoju plenerowej rekreacji twórczej. Rekreacja tym samym okazała się zjawiskiem wymagającym interdyscyplinarnych studiów. Ważne jest aktualizowanie znaczenia pojęcia, dostosowywanie jego występowania oraz form do zmieniających się uwarunkowań zewnętrznych. Badania zostały przeprowadzone dzięki realizacji grantu z Narodowego Centrum Nauki (Preludium 16 NCN: UMO-2018/31/N/HS4/03479)