Pogranicze w ogniu. Pożary Raczek w latach 1811–1911 - Halicki, Marcin Sebastian (Marginesy, 2021)
Artykuł podejmuje problem pożarów i ich gaszenia w dawnym XIX-wiecznym mieście, a następnie w osadzie miejskiej Raczki – miejscowości położonej do 1945 roku na pograniczu polsko-pruskim na Suwalszczyźnie. Kluczem do opracowania artykułu było odtworzenie i porównanie przekazów dziennikarskich podejmowanych zarówno przez prasę ogólnopolską, jak i regionalną. Podstawę merytoryczną tekstu zarysowano na podstawie informacji o mieście zawartych w XIX-wiecznej dokumentacji archiwalnej. Natomiast zasadniczym celem było podjęcie i analiza informacji prezentowanych przede wszystkim w czasopismach z epoki. Tekst przedstawia największe pożary w mieście i zawiera krótką analizę prawdopodobnych przyczyn. Analiza materiałów archiwalnych wykazała kilka znaczących wydarzeń, które miały miejsce w latach 1811-1911. W artykule wykorzystano materiały ikonograficzne, aby pełniej zobrazować obraz ówczesnej osady.