Bohater wiarygodny w wybranych przekazach reklamowych największych banków w Polsce w czasie pierwszej fali pandemii COVID-19 - Barczyk-Sitkowska, Agnieszka (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom II, 2023)
Pandemia COVID-19 wpłynęła na komunikację reklamową. Jednym z jej skutków było wyraźne odwoływanie się do nowej sytuacji w treści przekazów reklamowych, co można zaobserwować m.in. w reklamach banków. W niepewnych czasach szczególnie istotna stała się wiarygodność przekazu, na którą składa się m.in. wiarygodny bohater. Celem artykułu jest scharakteryzowanie funkcjonowania tego typu postaci w przekazach reklamowych 10 największych banków w Polsce, które zostały opublikowane na ich kanałach w serwisie YouTube w czasie pierwszej fali pandemii.