Przekład aktywizmu, aktywizm w przekładzie. Tłumaczenie dokumentu Life Scotland for LGBT Young People z angielskiego na włoski - Melchiorre, Sonia Maria (Traduttologia e Traduzioni, vol. III: Interdisciplinarietà della traduzione, 2021)
Pojęcie aktywizmu odnosi się zwykle do działalności nastawionej na dokonywanie zmian na poziomie społeczno-politycznym. Dlatego przekład tekstów aktywistycznych polega na osiągnięciu ściśle określonego celu. Jeśli, z jednej strony, narzędzie jakim jest tłumaczenie może pomóc w osiągnięciu tego celu, to z drugiej strony dokładny wybór tekstów może również wpłynąć na obranie modelowego odbiorcy w wyobrażeniu tłumacza. Tłumaczenie może nadto pomóc w przeprowadzeniu zmiany kulturowej, co obecnie definiuje się jako aspekt performatywny przekładu aktywistycznego. Niniejszy artykuł skupia uwagę na jednym, konkretnym dokumencie opublikowanym w 2017 roku w Szkocji dotyczącym wprowadzenia historii ruchu LGBT+ do narodowego programu nauczania, co miało pomóc w zwalczaniu dyskryminacji płciowej i zastraszeniu.