Dydaktyka przekładu dla przyszłym śpiewaków operowych - Štroblová, Kateřina (Traduttologia e Traduzioni, vol. III: Interdisciplinarietà della traduzione, 2021)
Adepci śpiewu operowego pobierają naukę języka włoskiego jako obcego, ale potrzebują również ćwiczeń przekładowych, by zgłębić znaczenie tektów lirycznych, które wykonują. Niniejszy artykuł przybliża techniki nauczania stosowane w Konserwatorium w Pilźnie (Czechy), analizując cechy charakterystyczne języka opery, które różnią go od języka standardowego. Przedstawia także wyniki badań przeprowadzonych dla celów porównania znajomości leksyki uzyskanej w drodze nauki języka ogólnego oraz specjalistycznej wiedzy niezbędnej do przekładu tekstów lirycznych.