Przekładalność intertekstualna na przykładzie powieści pt. "Dwanaście kręgów" ukraińskiego pisarza Jurija Andruchowycza i jej przekładu na język niemiecki - Höfinghoff-Vornberg, Marina (Traduttologia e Traduzioni, vol. III: Interdisciplinarietà della traduzione, 2021)
Przedmiotowy artykuł podejmuje problem intertekstualności, a w tym kontekście przekładalności intertekstu. Badanie zostało przeprowadzone przy wykorzystaniu niemieckiego przekładu powieści pt. Dwanaście kręgów ukraińskiego pisarza Jurija Andruchowycza. W części analitycznej artykułu dokonano identyfikacji i przedstawienia wybranych intertekstów. Celem tego działania jest ustalenie czy interteksty te zostały uwzględnione w przekładzie na język niemiecki oraz z jakim powodzeniem zostały przekazane niemieckiemu czytelnikowi. Wykorzystano do tego określoną liczbę opracowań z obszaru poezji, reklamy i kultury popularnej, które posłużyły jako intertekstualny model dla tej powieści. Przywołane w tekście przykłady zostały odczytane i omówione, aby wyjaśnić w jaki sposób przebiega proces komunikacyjny między autorem a odbiorcą.