Brytyjskie przygotowania dyplomatyczne i militarne do wojny na Pacyfiku od 17 października do 7 grudnia 1941 - Mordzak, Adam (Przed bitwą, 2023)
Objęcie stanowiska premiera Japonii przez generała Tojo Hideki 17 października 1941 r. zostało odczytane w Londynie jako zapowiedź kolejnych agresywnych kroków ze strony Tokio. Celem artykułu jest zbadanie jakie działania  podjął brytyjski rząd, aby przygotować się do potencjalnej konfrontacji z Japonią na polu dyplomatycznym i militarnym. Kluczowym wzmocnieniem było utworzenie eskadry Floty Dalekowschodniej, mającej w założeniu funkcjonować jako podstawowy czynnik odstraszający. Dokonało się to kosztem osłabienia pozycji brytyjskich sił morskich na innych obszarach. Wojska lądowe na obszarze Malajów otrzymały natomiast jedynie symboliczne wsparcie. W najgorszej sytuacji było lotnictwo, gdyż samolotów było zdecydowanie zbyt mało dla celów obronnych, ponadto nie były to jednostki o najlepszej jakości. Ze względu jednak na zaangażowanie na innych frontach oraz na dostarczanie sprzętu wojskowego do Związku Radzieckiego niemożliwe było wysłanie większej ilości uzbrojenia do Azji Południowo-Wschodniej. Na obszarze dyplomacji starano się przede wszystkim o zapewnienie gwarancji wsparcia ze strony Stanów Zjednoczonych. Ze względu jednak na Ustawę o Neutralności oraz ogólną niechęć amerykańskiego społeczeństwa do udziału w wojnie, udało się jedynie uzyskać werbalne obietnice pomocy. O wiele lepiej układała się współpraca z władzami Holenderskich Indii Wschodnich, które pozostawały najistotniejszym sojusznikiem dla Imperium Brytyjskiego na tym obszarze. Poza tym próbowano pozyskać do współpracy Tajlandię, jednak oferta Londynu dla tego kraju pozostawała wyjątkowo nieatrakcyjna. Brytyjczycy nie byli w stanie zapewnić gwarancji integralności terytorialnej dla tego kraju. Te czynniki, w połączeniu z niewłaściwym odczytaniem japońskich intencji sprawiły, że Wielka Brytania przystępowała do starcia z Japonią słabo przygotowana, czego skutkiem była klęska w bitwie o Malaje i upadek Singapuru.