Konflikt Arabii Saudyjskiej z Katarem. Próba analizy wydarzeń z lat 2017–2021 - Paszyn, Maciej (Koszty współczesnych kryzysów, 2021)
Celem poniższego artykułu jest przedstawienie wydarzeń, jakie miały miejsce w Regionie Zatoki Perskiej w latach 2017–2021, kiedy to nastąpiła eskalacja konfliktu Arabii Saudyjskiej z Katarem przy aktywnym udziale Iranu i w mniejszym stopniu Turcji. W badaniu przyjęto tezę, iż przebieg konfliktu, zachowanie stron wpłynęły nie tylko na relacje międzynarodowe w regionie Zatoki Perskiej. Był to sprawdzian dla organizacji regionalnej (GCC) jako forum porozumienia się krajów regionu w kontekście wytrwałości Kataru w zderzeniu z potężnym sąsiadem. Dla Teheranu była to okazja dla poszerzania strefy wpływów, co, jak pokazały wydarzenia pomiędzy 2017 a 2021 r., częściowo się udało. W badaniu przyjęto metodę analizy polityki zagranicznej i analizy treści.