Zielone zarządzanie zasobami ludzkimi – czy i w jaki sposób zarządzanie zasobami ludzkimi może wspierać efektywność ekologiczną firmy? - Urbaniak, Bogusława (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Zielone ZZL (ZZZL) sprawuje funkcję pośredniczącą między pracownikami i menedżerami, wspólnie dążącymi do realizacji celów strategicznych firmy z poszanowaniem zasad zielonej gospodarki. Odnosi się do funkcji personalnej, której wyróżnikiem jest aspekt ekologiczny w zgodzie z pozostałymi aspektami zrównoważonego rozwoju  ̶ ekonomicznym i społecznym. W rozdziale zwrócono uwagę na korzyści, które osiąga firma dzięki ZZZL. Przedstawiono główne obszary ZZZL oraz sposoby budowania zielonych kompetencji.