Zielona mobilność 4.0 - dokąd zmierzamy? - Motowidlak, Urszula (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Celem rozdziału jest wskazanie rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i społecznych, które charakteryzują się dużym potencjałem w kształtowaniu modelu „zielonej” mobilności 4.0 w usieciowionym ekosystemie Smart. Analizie poddano wybrane czynniki kształtujące rozwój nowego ekosystemu mobilności. Wyniki przeprowadzonych analiz wskazują, że innowacje i modele biznesowe w systemach mobilności zmieniają się gruntownie dzięki nowej generacji konsumentów, którzy oczekują współtworzenia wartości.