Fenomen pośrednika w kontekście kulturowych wyzwań procesu spedycji na przykładzie przedsiębiorstwa Landi Sp. z o.o. - Fudali, Jan (Współczesne wyzwania transportu, spedycji oraz logistyki – wybrane aspekty, 2023)
Celem opracowania niniejszego rozdziału jest analiza problematyki procesu spedycji na przykładzie przedsiębiorstwa Landi Sp. z o.o. Autorzy na podstawie przeprowadzonych 40 wywiadów swobodnych ze spedytorami i dyspozytorami w przedsiębiorstwie Landi Sp. z o.o., opisali specyfikę procesu spedycyjnego przez pryzmat różnic kulturowych mających wpływ na przebieg procesu transportowego na wszystkich jego etapach. Dodatkowym wyzwaniem jest tutaj zjawisko określone jako „fenomen” pośrednika” gdzie w układ współpracujących podmiotów, wpleciony jest kolejny, często odmienny kulturowo. Wnioski wskazują na to, że z punktu widzenia polskiego przewoźnika (podwykonawcy), jak i klienta z zachodu (zleceniodawcy), a także kierowcy ze wschodu (ostatecznego wykonawcy usługi), proces ten jest mozaiką trudności, gdzie bez odpowiedniego przygotowania w zakresie kompetencji międzykulturowych, nieodzownych współczesnemu człowiekowi, bardzo trudno jest ustrzec się błędów, nieporozumień, czy utrzymać emocje na wodzy.