Kultura zdalna: szansa na uczestnictwo czy zagrożenie izolacją? Przypadek osób z niepełnosprawnością wzroku - Dubiel, Monika (Wirtualizacja życia osób z niepełnosprawnością, 2021)
Zamknięcie polskich instytucji kultury dla publiczności w 2020 r. wymusiło przeniesienie ich działalności do internetu. Wpłynęło to istotnie na formę, jakość i częstotliwość kontaktu z kulturą całego społeczeństwa, jednakże najistotniejszą zmianą było to prawdopodobnie dla odbiorców z niepełnosprawnościami. W niniejszym tekście analizuję proces uzdalniania kultury pod kątem dostępności dla osób z niepełnosprawnością wzroku. Badam wynikające z niego możliwości i zagrożenia. Moim polem badawczym jest oferta kulturalna wybranych instytucji i organizacji pozarządowych. Materiał badawczy zbierałam, prowadząc wywiady ustrukturyzowane zarówno z przedstawicielami organizacji i instytucji, jak i z odbiorcami z niepełnosprawnością wzroku. Główne pytanie, na jakie staram się odpowiedzieć, brzmi: czy wirtualizacja kultury przyczynia się do zniesienia barier w dostępie do niej osób z niepełnosprawnością wzroku, czy wręcz przeciwnie, jedynie pogłębia już istniejące problemy?Ale są inne kwestie budzące moje zainteresowanie. Jaki wpływ wirtualizacja wydarzeń kulturalnych miała na ich częstotliwość oraz na stopień uczestnictwa odbiorców z niepełnosprawnością wzroku? Jakie innowacje wprowadziły instytucje kultury i organizacje w swojej dotychczasowej ofercie? Czy dostępność w przypadku kultury zdalnej jest łatwiejsza, czy trudniejsza, niż w przypadku kultury na żywo? Za ramę teoretyczną służą mi disability studies oraz accessibility studies.