Parki kieszonkowe. Przestrzeń publiczna, życie publiczne, praktyki miejskie - Krupa-Ławrynowicz, Aleksandra; Orszulak-Dudkowska, Katarzyna (Miasto mozaika: Opis kulturowy, 2023)
W artykule omówione są główne założenia i kulturowo-społeczne parametry miejskiej przestrzeni publicznej. Przykładem analizowanym są miejskie parki, ze szczególnym uwzględnieniem idei parków kieszonkowych, które we współczesnej urbanistyce stanowią odpowiedź na niedobór terenów zielonych w dużych, gęsto zabudowanych miastach. Krótkiej historycznej rekonstrukcji relacji miasto – natura – człowiek towarzyszy opis wybranych miejskich projektów oraz próba ich osadzenia w kontekstach społecznych oraz w idei „prawa do miasta”.