Sandwich generation w warunkach przemian demograficznych - Szukalski, Piotr (Problemy społeczne: Trwałość i zmienność w dynamicznej rzeczywistości. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowej i dydaktycznej Profesor Jolanty Grotowskiej-Leder, 2022)
Sandwich generation, czyli osoby na tym etapie życia, gdy jednocześnie powinno się wspomagać własnych sędziwych i nie w pełni samodzielnych rodziców oraz własne dzieci w opiece nad ich dziećmi znajdującymi się w wieku wymagającym intensywnej opieki, to kategoria podlegająca wyraźnym zmianom. W niniejszym opracowaniu ujęto demograficzne determinanty owych zmian, koncentrując się na wskazaniu najważniejszych wymiarów zmian odnoszących się do realizacji kariery opiekuna sędziwego rodzica oraz kariery dziadka/babci.