Eklektyzm ideologiczny partii politycznych, czyli profil ideologiczny w praktyce - Filipczak-Białkowska, Anita (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
Rozdział prezentuje przebieg i wyniki projektu, którego celem była diagnoza polskiego dyskursu politycznego. W badaniu poszukiwano odpowiedzi na pytanie: „Czy polski system partyjny wykazuje dyferencjację ideologiczną?”. Uzyskane wyniki potwierdziły sformułowaną hipotezę badawczą, zgodnie z którą partie funkcjonujące w polskim systemie politycznym w okresie tzw. IV RP były zróżnicowane pod względem reprezentowanej ideologii. Prace analityczne prowadzono na podstawie rozbudowanej bazy materiałowej, złożonej z tekstów debat parlamentarnych. W projekcie wykorzystano metodę analizy dyskursu ideologicznego opartą na założeniach gramatyki komunikacyjnej i uwzględniającej wspólny obszar badawczy językoznawstwa i nauk politycznych.