Determinanty korzystania z usług Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej - Frankiewicz, Eliza (Rozwój zrównoważonych, inteligentnych i odpornych miejskich systemów transportowych – perspektywa mieszkańców, 2024)
Niniejszy rozdział monografii łączy analizę teoretyczną i empiryczną w celu zbadania kluczowych aspektów związanych z poprawą dostępności i konkurencyjności kolei aglomeracyjnych w porównaniu z transportem indywidualnym. Skupia się na wybranych kwestiach istotnych dla tematu, mając na uwadze przede wszystkim ocenę obecnego stanu systemu Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej oraz zidentyfikowanie jej perspektyw rozwoju w przyszłości.Badanie ma za zadanie określenie zalet i wad wdrażania usług transportowych przez Łódzką Kolej Aglomeracyjną Sp. z o.o., jednocześnie identyfikując potencjalne obszary poprawy i rozpoznając potrzeby klientów firmy. W tym celu jako metodę badawczą wykorzystano anonimową ankietę internetową. Treść rozdziału zapewnia ważne spostrzeżenia, które mogą przyczynić się do dalszych badań nad rozwojem i znaczeniem kolei aglomeracyjnej w Łodzi.