Potencjał turystyki astronomicznej w Polsce na przykładzie obiektu Gwiezdne Dolistowie w Bieszczadach - Dylak, Igor (Komu potrzebna jest turystyka?, 2024)
W artykule przedstawiono turystykę astronomiczną oraz jej potencjał w Polsce na przykładzie obiektu Gwiezdne Dolistowie w Bieszczadach. Przybliżono różne rodzaje aktywności, które można podejmować, uprawiając astroturystykę, oraz zaprezentowano kilka nieznanych szerzej pojęć z nią związanych. W opracowaniu omówiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych zarówno wśród gości obiektu, jak i przypadkowych osób w celu wiarygodnej oceny potencjału turystyki astronomicznej. W artykule sformułowano autorskie definicje gospodarstwa astroturystycznego, produktu astroturystycznego i potencjału astroturystycznego.