Miasta w dobie wyzwań zmieniającego się klimatu - Brzeziński, Kamil; Jurczak, Tomasz; Rzeńca, Agnieszka; Agnieszka Gralak (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Miasta, będąc największym producentem zanieczyszczeń, determinują zmiany klimatu w skali globalnej, są również narażone na ich negatywne, środowiskowe skutki. Efekty funkcjonowania miast stają się na tyle dotkliwe, że mobilizują władze lokalne, ale i samych mieszkańców do podejmowania aktywnych działań. Zrównoważony rozwój miast staje się koniecznością i wymaga wdrażania innowacyjnych instrumentów i rozwiązań oraz kreowania miejskiej polityki klimatycznej. Szeroki przegląd literatury przedmiotu oraz kwerenda kluczowych dokumentów międzynarodowych i krajowych pozwoliły nakreślić szeroką perspektywę uwarunkowań i determinant rozwoju współczesnego miasta w dobie wyzwań spowodowanych przez zmiany klimatu.