Lwowski humor drobnomieszczański na przykładzie czasopisma „Goniec i Iskra” oraz „Wesołego Kurjerka” - Fałat, Piotr (Śmiech, humor, satyra, 2024)
„Wesoły Kurjerek” to humorystyczny dodatek do czasopisma „Goniec i Iskry”, który ukazywał się we Lwowie od 1 lipca 1893 do sierpnia 1899 r. Zmieniał kilkakrotnie tytuł m.in. na: „Wesoły Kurjerek Illustrowany” czy „Wesoły Kurjerek dla Wszystkich”. Drobnomieszczański dowcip „Wesołego Kurjerka” przedstawiany był w formie dialogów, wierszy lub szarad o żartobliwym charakterze. Dotyczył głównie spraw miłosnych, rodzinnych oraz ekonomiczno- -bytowych. Celem tekstu jest odtworzenie zagadnień, z których śmiano się pod koniec XIX w. we Lwowie. Zbadanie szczegółowej tematyki żartów poruszanych na łamach „Wesołego Kurierka” pozwoli na wskazanie obszarów najbardziej interesujących odbiorców czasopisma. Analizie poddany zostanie także aspekt typograficzny i graficzny czasopisma, w celu sprawdzenia, w jakim stopniu te elementy służyły podkreśleniu żartobliwego charakteru treści zamieszczanych w periodyku. Opracowanie uzupełnia lukę badawczą w zakresie XIX-wiecznych czasopism satyryczno-humorystycznych i otwiera pole do dalszej dyskusji.