Śmiech także na poważnie. Kilka refleksji o roli humoru, dowcipu i śmiechu w galicyjskiej kulturze politycznej doby autonomii, ze szczególnym uwzględnieniem galicyjskiego Sejmu Krajowego - Szymczak, Damian (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Satyra, karykatura, dowcip i śmiech są ważnymi elementami kultury politycznej i mogą być wykorzystywane w poważnych walkach politycznych. Dotychczasowe badania nad rolą śmiechu i humoru w życiu politycznym Galicji ograniczały się do analizy prasy i literatury i były prowadzone głównie przez historyków literatury. Jak dotąd nie analizowano roli dowcipu i śmiechu w obradach Sejmu Królestwa Galicji i Lodomerii. Sejm ten był powszechnie uważany za poważny, a nawet nudny, jednak śmiechu na nim nie brakowało. Co więcej, odgrywał on ważną rolę jako broń polityczna. Umiejętność posługiwania się dowcipem i ośmieszania przeciwników politycznych w izbie galicyjskiej była wysoko ceniona. Niniejszy artykuł stanowi analizę tego zjawiska i proponuje nowy program badawczy.