O życiu z humorem, o żarcie poważnie – „Trzy po trzy” Aleksandra Fredry w kontekście twórczości oraz życiorysu autora - Rozental, Przemysław (Śmiech, humor, satyra, 2024)
O osobie Aleksandra Fredry można mówić wiele. Jest to postać bardzo istotna dla polskiej kultury i sztuki. Powszechnie znany jest on jako postać wesoła – zważywszy na dorobek literacki tego twórcy z zakresu komedii. Znane są również żarty Aleksandra Fredry. Pojawia się jednak pytanie, czy żartował on dla samego żartu? Celem artykułu jest zaprezentowanie problematyki żartu w XIX w. przez pryzmat pamiętnika Aleksandra Fredry Trzy po trzy. Mimo że sam pamiętnik jest przepełniony żartem, to przedstawia on trudne przeżycia autora, jego załamane nadzieje związane z wojnami napoleońskimi oraz wiele innych wydarzeń, które w odczuciu autora wywarły na nim potężne piętno.