„Złap sen na całą noc”. Charakterystyka reklam w czasopismach medycznych - Drozd, Barbara (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
Celem artykułu była analiza reklam leków pochodzących z czasopisma specjalistycznego „Medycyna po Dyplomie”, które jest kierowane do wyspecjalizowanego typu odbiorcy, którym jest lekarz (lub lekarz będący specjalistą), a także adept, tzn. student medycyny. Istotne było to, czy omawiane typy reklam leków wyróżniają się na tle innych, powszechnie znanych reklam leków. Badania wykazały, że odbiorcy reklam są ściśle określeni i determinowani przez specjalistyczną wiedzę, obecność terminów medycznych i akronimów.