Psia kość! Kreatywność językowa w nazwach gier planszowych i karcianych - Furmaniak, Katarzyna (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
W niniejszym artykule omówiono kreatywne na płaszczyźnie formalnej i znaczeniowej oraz podporządkowane celom pragmatycznym nazwy gier planszowych i karcianych. Do przejawów kreatywności językowej w zebranym materiale zaliczają się neologizmy słowotwórcze, wyróżnienia graficzne, defrazeologizacje, innowacje wymieniające oraz intertekstualne nawiązania.