Neurodydaktyka i nauka poprzez zabawę grupową - Jeznach, Klaudia; Kowalkiewicz-Kulesza, Agnieszka (Szkoła jutra? Tradycja i (r)ewolucje w edukacji, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie możliwości połączenia edukacji ze środowiskiem przyjaznym współczesnym uczniom. Nauka poprzez grupową zabawę, wykorzystująca różne dyskursy naukowe staje się efektywniejsza i praktyczniejsza. W niniejszej pracy zaprezentowano przykładowe realizacje lekcji języka polskiego w szkole podstawowej, analizując tekst literacki z wykorzystaniem materiałów dotyczących dzieł muzycznych oraz plastycznych, a także ćwiczeń rozwijających kreatywność i umiejętność pracy w zespołach.