Zarządzanie emocjami w Sejmie. Rola marszałków - Lesiak, Michał (Emocje i polityka. Sceny z życia polskiego parlamentu, 2016)
Artykuł koncentruje się na analizie działań podejmowanych przez marszałka/marszałków Sejmu w celu opanowania emocji, które pojawiają się na sali sejmowej w trakcie obrad. Autor skupił się na interakcyjnych technikach (zarówno formalnych, jak i nieformalnych) wykorzystywanych przez marszałków w celu skutecznego przeprowadzenia obrad sejmowych. Celem artykułu jest analiza środków, jakie może zastosować marszałek, aby emocje nie zakłóciły procesu decyzyjnego ciała ustawodawczego.