Sejmo(gra) - Socha, Miłosz (Emocje i polityka. Sceny z życia polskiego parlamentu, 2016)
Artykuł stanowi próbę analizy przekazu w celu uchwycenia rzeczywistych znaczeń, jakie są konstruowane w trakcie przemówień sejmowych pomiędzy partnerami interakcji. Punktem odniesienia do przeprowadzonej analizy jest socjologia emocji Thomasa Scheffa oraz perspektywa dramaturgiczna Ervinga Goffmana i związane z nią pojęcia: „twarzy”, „występu”, czy „ośmieszenia”. Aby sprostać temu zadaniu, dokonuję analizy treści przemówień, gestów i zachowań, jakie prezentują na mównicy sejmowej premier Donald Tusk i poseł Witold Waszczykowski.