Postawa ironiczna czołowych aktorów sceny politycznej - Sudra, Ewelina (Emocje i polityka. Sceny z życia polskiego parlamentu, 2016)
Celem artykułu jest analiza wystąpień sejmowych czołowych aktorów sceny politycznej pod względem występowania w nich postawy ironicznej, zarówno od strony werbalnej, jak i niewerbalnej. Do zbadania działań, interakcji, procesów komunikacyjnych oraz interpretacyjnych niezwykle pomocna jest analiza wizualna, czerpiąca z dorobku socjologii interpretatywnej i interakcjonistycznej (Konecki 2005: 43). Wykorzystano ją do opisu i interpretacji reakcji emocjonalnych czołowych postaci sceny politycznej ze względu na zastosowaną ironię. W tym celu wyróżniono następujące role odgrywane przez polityków na sali sejmowej: ironistów, ofiary ironii, obserwatorów ironii.