Osoby z progresywną niepełnosprawnością wzroku na otwartym rynku pracy – analiza trajektorii zawodowych pracowników z chorobą Stargardta - Kokot-Rybińska, Magdalena (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Według różnych danych w Polsce zamieszkuje około 2 milionów osób z różnego rodzaju dysfunkcjami narządu wzroku. Niepełnosprawność wzroku stanowi zaś czwartą spośród przyczyn niepełnosprawności (GUS, 2019). W większości przypadków do znaczącego pogorszenia funkcji narządu wzroku dochodzi po zakończeniu kształcenia i obraniu ścieżki rozwoju kariery zawodowej.Celem przeprowadzonych badań było ustalenie, w jakich branżach i zawodach pracują osoby z progresywną niepełnosprawnością wzroku. Problem badawczy składał się z dwóch elementów – z jednej strony dotyczył określenia konkretnych zawodów, jakie wykonują osoby z postępującą dysfunkcją wzroku, a z drugiej ustalenie, z jakimi ewentualnymi trudnościami muszą się w związku z tym mierzyć tacy pracownicy.Wyniki pokazały, że lista 48 zawodów wymieniana w literaturze przedmiotu nie wyczerpuje zbioru zajęć możliwych do wykonywania przez osoby z progresywną niepełnosprawnością wzroku. Respondenci wskazali 19 zajęć, których nie uwzględniała ankieta, przy czym spośród 41 możliwych wskazań zawodów, badani oznaczyli tylko 22. Analizy przeprowadzonych wywiadów zostały wzbogacone o materiał będący osobistymi doświadczeniami uczestników wywiadów pogłębionych. Na pierwszy plan wysunęły się tam trudności związane z zatrudnieniem, związane z ogólnymi problemami, z jakimi mierzą się pacjenci słabowidzący, tj. ograniczeniami w swobodnym przemieszczaniu się (prawo jazdy); obawami związanymi z przechodzeniem badań okresowych oraz lękiem przed utratą pracy.