Aktywność zawodowa osób z niepełnosprawnościami w kontekście modeli niepełnosprawności - Maciąg, Rafał (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
W Polsce notuje się dość niskie wskaźniki aktywności zawodowej oraz zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami w porównaniu do innych krajów europejskich. Celem artykułu jest wskazanie przyczyn niskiego wskaźnika aktywności zawodowej w kontekście teoretycznych modeli niepełnosprawności. W społeczeństwie dominują postawy przychylne wobec zabezpieczeń społecznych, w tym skłaniające się ku pozostawaniu na rencie. System orzecznictwa lekarskiego jest skupiony na medycznej ocenie funkcji organizmu, co nie sprzyja kierowaniu do pracy, a system rehabilitacji jest rozproszony i nieczytelny dla beneficjentów. Z badań wynika, że system aktywizacji zawodowej wspierany przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych nie spełnia pokładanych w nim oczekiwań. Utrzymuje się tradycyjny model indywidualny (medyczny) niepełnosprawności, ugruntowany przez rodzinną opiekę nad osobą z niepełnosprawnością. Międzynarodowa Klasyfikacja Funkcjonowania, Niepełnosprawności i Zdrowia (ICF), która jest narzędziem przydatnym w ocenie zdolności do pracy w wielu krajach i regionach, w Polsce nie jest wdrażana. W celu zachęcenia do zmian wśród decydentów, lekarzy i pracodawców potrzebna jest szersza dyskusja nad wykorzystaniem procedur niezbędnych do oceny potencjału osób z niepełnosprawnościami.