„Nie” dla zwierząt w cyrku - Kukiełko-Rogozińska, Kalina (Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej, 2019)
Celem artykułu jest prezentacja działań społecznej kampanii „Cyrk bez zwierząt”. Ponad dwadzieścia stowarzyszeń prozwierzęcych z całej Polski (m.in. Basta!, Viva!, Empatia) zawiązało koalicję, której podstawowym celem jest doprowadzenie do prawnego zakazu wykorzystywania zwierząt w cyrkach na terenie naszego kraju. Tego typu rozwiązania zostały już wprowadzone w kilku krajach na świecie, a stało się tak właśnie pod wpływem inicjatyw obywatelskich. W Polsce wciąż brak całościowych rozwiązań, ale wiele dokonuje się w tej kwestii w poszczególnych miastach (np. zakaz dystrybucji biletów do cyrku w szkołach wprowadzony przez Kuratorium Oświaty w Łodzi). Pod hasłem „Trąbimy przeciw cyrkom!” koalicja działa również na rzecz edukowania społeczeństwa (głównie dzieci i młodzieży – najliczniejszych cyrkowych widzów) poprzez zwiększanie świadomości o uczuciach, inteligencji, ale i cierpieniu zwierząt wykorzystywanych dla rozrywki człowieka.