Relacje pomiędzy prawem podatkowym a bilansowym w świetle zasad techniki opodatkowania - Nowak-Piechota, Aneta (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Celem opracowania jest ustalenie relacji pomiędzy prawem podatkowym i bilansowym, mając na uwadze niektóre zasady podatkowe. Punktem wyjścia jest bowiem odniesienie się do zasad techniki opodatkowania – pewności, dogodności i taniości. W następnej kolejności przedstawiono związki pomiędzy prawem podatkowym a rachunkowością w Polsce oraz rozbieżności występujące pomiędzy tymi gałęziami prawa. Podjęto też próbę odpowiedzi na pytanie, czy i w jakim zakresie możliwe jest w warunkach polskich zbliżenie zasad ustalania wyniku podatkowego i bilansowego i jakie kluczowe aspekty powinny być brane pod uwagę podczas ewentualnych prac legislacyjnych.