Zwiększenie zaufania do administracji podatkowej oraz refleksja nad docelową strukturą dochodów podatkowych sektora publicznego jako jedno z wyzwań współczesnego prawa podatkowego - Puncewicz, Andrzej; Pieślak, Magdalena (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Przedmiotem zainteresowania autorów opracowania są wyzwania, z którymi w najbliższychlatach trzeba będzie zmierzyć się w Polsce. Na podstawie subiektywnej oceny autorzykoncentrują się na dwóch z nich: zwiększeniu zaufania pomiędzy podatnikami i administracjąpodatkową oraz zmianie struktury dochodów podatkowych sektora publicznego.