Łódzko-zielonogórski Wybór tekstów z dziejów języka polskiego (2015) pod redakcją Marka Cybulskiego na tle chrestomatii polskich, słowiańskich i niesłowiańskich - Lewaszkiewicz, Tadeusz (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Przedmiotem artykułu jest ocena Wyboru (2015) pod redakcją M. Cybulskiego na tle chrestomatii polskich oraz wybranych słowiańskich i niesłowiańskich. O dużym znaczeniu tego dzieła w językoznawstwie polonistycznym decyduje kilka czynników: ramy chronologiczne (od tekstów najstarszych do najnowszych), niezwykłe (wręcz zdumiewające) zróżnicowanie stylistyczno-gatunkowe tekstów, dobrze zredagowane noty informacyjne przed tekstami, słowniczki po tekstach. Ale najoryginalniejszą i najważniejszą cechą Wyboru są zamieszczone po tekstach komentarze, które odzwierciedlają głęboką teoretyczną wiedzę językoznawczą autorów. Jest to obecnie największa i najlepsza chrestomatia w historycznym językoznawstwie słowiańskim i prawdopodobnie w historycznym językoznawstwie niesłowiańskim.