Relacje Stanów Zjednoczonych z poszczególnymi wybranymi państwami Bliskiego Wschodu za czasów prezydentury Donalda Trumpa (2017–2021) - Kania , Jakub (Vade Nobiscum, tom XXIV/2024: Studia nad Bliskim Wschodem, 2024)
Bliski Wschód jest szczególnym miejscem na mapie świata. W relacjach międzynarodowych państwa tego regionu są przedmiotem albo podmiotem polityki zagranicznej największych mocarstw, w tym naturalnie Stanów Zjednoczonych. Szczególnie ciekawym okresem w historii stosunków międzynarodowych było urzędowanie prezydenta USA Donalda Trumpa w latach 2017–2021. Zmienił on diametralnie politykę zagraniczną swojego kraju, prowadząc do częściowego izolacjonizmu i ograniczeniu pomocy poszczególnym partnerom, zwłaszcza tym z Europy. W moim artykule skupię się na relacjach administracji lokatora Białego Domu z poszczególnymi krajami Bliskiego Wschodu. Odpowiem na pytanie, czy w oczach Waszyngtonu były one podmiotem czy przedmiotem. Relacje z krajami są przedstawione na podstawie analizy stosunków między USA a poszczególnymi państwami, które wymieniam poniżej. Prezentacja, z racji mnogości państw, będzie obejmowała poszczególne kraje arabskie, takie jak Irak, Iran, Arabia Saudyjska, Afganistan, Syria. Omówione zostaną także bliskie relacje USA i Izraela, które oddziaływały na wyżej wymienione ośrodki władzy. Pewne decyzje i wydarzenia miały znaczenie i budziły zainteresowanie w innych krajach, w innych częściach świata. Świadczy to o powadze i znaczeniu relacji USA z innymi krajami Bliskiego Wschodu. Stały się one szczególnie ciekawe z racji na zaprzestanie polityki swoich poprzedników i wprowadzenie przez administrację Trumpa doktryny America First, którą odczuły także państwa Bliskiego Wschodu. Przedmiotem badania stało się także to, czy kontakty międzypaństwowe były regułą związaną kluczem geograficznym bądź też religijnym czy też polityka była zupełnie inna dla każdego poszczególnego gracza. Moje wystąpienie oparte jest na tekstach dotyczących: Stanów Zjednoczonych, prezydenta Donalda Trumpa i polityki, zwłaszcza zagranicznej, przez niego prowadzonej. Istotne także będą artykuły i monografie opisujące sytuacje na Bliskim Wschodzie w latach 2017–2021.