Sztuka ożywiania - instalacje wodne w renesansowych ogrodach - Gryglewski, Piotr (Ars inspiratio: Studia dedykowane Profesor Eleonorze Jedlińskiej, 2024)
Woda ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania założeń ogrodowych. Sposoby jej pozyskiwania i doprowadzania zawsze odgrywały ważną rolę. Łączyły one elementy czysto techniczne z dekoracją samych ogrodów. W systemach tych pojawiały się zbiorniki wodne, fontanny czy kaskady, odgrywające rolę dekoracyjną równocześnie usprawniając cały system dystrybucji niezbędnej wody. W epoce renesansu, bazując na doświadczeniach wcześniejszych epok, w sposób twórczy rozwijano te umiejętności. Wśród nich do najciekawszych należą systemy hydrauliczne znane z Rzymu, Neapolu czy rezydencji Medyceuszy. Stosowane tam w XVI wieku rozwiązania oddziaływamy również na polskich fundatorów.