Obrazy z getta Samuela Hirszenberga - Gadowska, Irmina (Ars inspiratio: Studia dedykowane Profesor Eleonorze Jedlińskiej, 2024)
Twórczość urodzonego w Łodzi Samuela Hirszenberga (1865–1908) obejmuje prace malarskie zróżnicowane gatunkowo i stylistycznie: od obrazów rodzajowych, przez portrety, pejzaże, do przedstawień symbolicznych. W artykule zostały opisane wybrane dzieła o tematyce żydowskiej, ukazujące codzienne życie w diasporze, często poruszające problematykę kryzysu ideowego doświadczanego przez środowiska żydowskie na przełomie XIX i XX wieku. Przywoływane fragmenty tekstów i recenzji poświęconych malarzowi, publikowanych na łamach ówczesnej prasy, pozwalają zapoznać się z recepcją obrazów, rzucając dodatkowe światło na sposób, w jaki postrzegano i oceniano jego artystyczne poszukiwania i dokonania.