Stereotypizacja i generalizacja Żydów i jej wpływ na relacje polsko-żydowskie. O „Naszej klasie” Tadeusza Słobodzianka i „Żydzie” Artura Pałygi - Prędka, Katarzyna (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
W artykule opisuję najbardziej powszechne przykłady stereotypów i uogólnień o Żydach, które pojawiały się w polskiej historii. W tekście skupiam się na dwóch współczesnych dramatach – „Naszej klasie” Tadeusza Słobodzianka oraz „Żydzie” Artura Pałygi. Obie historie pokazują jak bardzo stereotypizacja wpłynęła negatywnie na relacje polsko-żydowskie.